Over NPO
Omroep:
NTR
Thema:
Location Based
Status:
Validatie
NTR | Location Based

Watersnoodramp

Begin 2023 is het 70 jaar geleden dat de Zeeuwse watersnoodramp zich voltrok, een ramp van Bijbelse proporties die groots herdacht wordt met tentoontstellingen, lesprogramma’s en aandacht van alle media, lokaal en landelijk. De NTR maakt een vierdelige docu met de titel ‘Het water komt!’ Aansluitend en aanvullend hierop willen we een reeks educatieve podwalks presenteren, verrijkt met en versterkt door augmented reality (AR).

De podwalks leiden je rond op historische en bijzondere plekken van ons land, waarbij zowel de audio tours als de AR-lagen ‘location based’ zijn met behulp van GPS. Tezamen vormen ze immersieve, interactieve en innovatieve ‘waterwandelingen’, over een zestal grote overstromingen die ons land getesterd hebben, verspreid over de provincies en verspreid door de tijd. 
De podwalks zijn 360-graden vormgegeven met sounddesign, waardoor het lijkt alsof je middenin de verhalen staat en op specifieke ‘uitkijkpunten’ wordt AR gebruikt om het verleden, ten tijde van de overstromingen, nog dichterbij te brengen en inzichtelijk en invoelbaar te maken.

Onze onderzoeksvragen zijn:
  • HKW AR toevoegen aan een podwalk beleving met behoud van een goede userflow voor wandelaars.
  • HKW AR toepassingen in de podwalk betaalbaar produceren.
  • Onderzoek gebruikerservaring: testen of gebruikers de AR toevoeging aan een podwalk hoger waarderen dan zonder AR toevoeging.
Conclusie validatie:
  • 80% van de testwandelaars waren enthousiast over de toevoeging van AR. Het maakte hierbij geen verschil of mensen al een podwalk ervaring hadden gehad of geen ervaring.
  • Ondanks dat de impact van het audio-verhaal al heel groot is en tot de verbeelding spreekt willen de meeste testwandelaars in de route een AR aanvulling hebben d.m.v. beelden uit de geschiedenis, maar dan wel geplot op de plek van waar je je op dat moment bevindt. Alleen op die manier werkt het als verrijking op het verhaal en komt het binnen.
  • Het embedden van AR in de app blijkt technisch mogelijk te zijn én gebruikers weten hun weg in de app naar het AR onderdeel te vinden. 
Na deze succesvolle experiment-resultaten zal er gekeken worden of het concept ook daadwerkelijk gerealiseerd wordt.

Projectoverzicht

Filter op:

Thema's