Over NPO
Omroep:
KRO-NCRV
Thema:
Crowdparticipatie
Status:
Validatie
KRO-NCRV | Crowdparticipatie

Vastgoedcowboys in Delft

Pointer werkt samen met het publiek om de vastgoedwereld te onderzoeken.
Vorige jaar is het journalistieke onderzoeksplatform Pointer met de pop-up redacties in de regio begonnen. Veelgehoorde kritiek is dat Hilversum een blinde vlek heeft voor nieuws uit de regio. Daarom gaat Pointer de regio in. Op de tijdelijke pop-up redactie, gevestigd in het centrum van een stad, ontvangt KRO-NCRV inwoners die hun ervaringen en tips met ons delen. Deze vormen de basis voor ons onderzoek én voor een radio- en tv-uitzending die na de pop-up redactie worden uitgezonden.
Om veilig en intensiever samen te kunnen werken met inwoners is KRO-NCRV op zoek naar een interactie- en redactievorm waarbij zij niet alleen tips verzamelen, maar ook samen met de inwoners het onderzoek oppakken, bewijsmateriaal verzamelen en gestructureerde interviews houden. Op deze manier hoopt KRO-NCRV dat het publiek, zowel offline als online actief bijdraagt aan het journalistieke proces. Hiermee hoopt KRO-NCRV meer aandacht te genereren voor misstanden, oplossingen aan te dragen voor de problemen, en meer vertrouwen op te bouwen in de regio voor de landelijke journalistiek. 

Een aantal jaren geleden is KRO-NCRV op bezoek geweest bij het Duitse onderzoeksjournalistieke platform Correctiv. Zij hebben de afgelopen jaren de open-source, non-profit CrowdNewsRoom ontwikkeld. Hiermee doen zij samen met het publiek onderzoek naar de vastgoedmarkt o.a. in Hamburg. Met de pop-up redactie van Pointer gaat KRO-NCRV in november 2023 naar Delft. Daar willen ze samen met Follow The Money uitzoeken wie de eigenaren zijn van het vastgoed in Delft. Wie zijn de onzichtbare krachten achter de woningmarkt van dit studentenstadje? Welke misstanden komen we hier tegen? Met de pop-up redactie en de CrowdNewsRoom wil KRO-NCRV een stap verder gaan. De afstand tussen de redactie en de betrokkenen verkleinen en de invloed vergroten. Dus niet alleen tips, maar ook meehelpen met het onderzoek, met het leveren van bewijsmateriaal. De redactie wordt zichtbaar. KRO-NCRV is aanspreekbaar. Het proces wordt transparanter en de betrokkenen kunnen directer communiceren en invloed uitoefenen.

Projectoverzicht

Filter op:

Thema's