Over NPO
VPRO | Artificial Intelligence

Tegenlicht Archief van de Toekomst

Door Kunstmatige Intelligentie en Machine Learning in te zetten voor het genereren en analyseren van metadata kan het doorzoeken, ontdekken en gebruiken van het audiovisuele archief van Tegenlicht (en in potentie andere titels van publieke omroepen) zowel voor casual als professionele gebruikers sterk verbeterd worden.

Visueel zoeken in een audiovisuele collectie is een waardevolle aanvulling ten opzichte van tekst-gebaseerd zoeken. Het gedetailleerd kunnen zoeken naar content, maar vooral het vinden en ontdekken van audiovisuele  informatie en verbanden tussen en binnen uitzendingen, maakt nieuwe vormen van (her-)gebruik mogelijk.

Door de beschikbare redactionele en met AI analyses aangevulde metadata van een beperkte collectie uitzendingen van Tegenlicht in een Knowlegde Graph te presenteren, hebben we in 2020 de kwaliteit en bruikbaarheid van de data gevalideerd voor een visuele interface op het archief. Het resulterende prototype is door een groep van 60 gebruikers uit verschillende doelgroepen getest. De validatie en prototyping vond plaats binnen de Accelerator van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Daarbij hebben we samengewerkt met de R&D afdeling van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Vragen die we onder andere stellen:

Optimalisatie gebruikersinterface en gebruikerservaring

  • Hoe kunnen we onze gebruikers een optimale, visuele zoek&ontdek ervaring bieden in het hele audiovisuele Tegenlicht archief? (eenvoud en focus in veelvoud) aan data)
  • Hoe kunnen we complexe analyses van de metadata op een gebruiksvriendelijke en begrijpelijke manier presenteren aan de gebruiker? Re-design en verbeteren van de GUI.
  • Hoe kunnen we de inzet en resultaten van AI in de ontsluiting van AV-content zo transparant mogelijk maken voor de gebruiker (waarom krijg ik deze relaties, suggesties en aanbevelingen te zien)?

Projectoverzicht