Over NPO
Omroep:
KRO-NCRV
Thema:
Dark Socials
Status:
Afgerond
KRO-NCRV | Dark Socials

#stopshaming

Online shamen, exposen en harrasment is een groot en toenemend probleem voor jongeren. Tijdens de coronapandemie is het schrikbarend toegenomen. Uit onderzoek van Pointer blijkt dat jongeren er meestal niet over durven te praten en geen aangifte doen. Als ze wel aangifte doen neemt de politie het weinig serieus.
De belangrijkste onderzoeksvraag: Hoe zorgen we voor een veilige omgeving, terwijl we tegelijkertijd anonimiteit van de personen (leden van het kanaal) kunnen garanderen?
Conclusie: 
In het onderzoek heeft KRO-NCRV geprobeerd om voor een veilige omgeving te zorgen door gebruik te maken van een besloten audioruimte in een besloten Facebookgroep. Het gesprek in de audioruimte is een totaal andere belevenis dan bijvoorbeeld een traditioneel interactief live-event op Facebook of Instagram. Bij een interactief live-event zit je met de gasten in studio en het beeld zie je op de tijdlijn van Facebook. Hierbij is de kijker alleen maar zichtbaar in de tekstuele reacties en is er een grote afstand tussen de studio en de kijker. In de audioruimte zit je daarentegen met z'n allen, niemand zit in een studio. Iedereen spreekt met elkaar via het mobieltje. Het is daardoor veel gelijkwaarder. Je ziet van iedereen de foto, van de gasten maar ook van de luisteraars en je kunt de luisteraars mee laten praten.  Het is veel intiemer, interactievers en persoonlijker dan een traditionele live-stream. Het is verpletterend hoe openhartig en vrijuit de slachtoffers durven te spreken. De insteek is dan ook bewust een gesprek en geen debat, een luisterend oor, geen oordeel vellen, geen veroordeling.

Voor een vervolgonderzoek zijn we aan het kijken naar andere platformen. Uit de laatste onderzoeken van Newcom blijkt dat Twitter weer een come-back maakt en in toenemende mate populair is onder jongeren. Bij Twitter heet deze audioruimte: Spaces. Spaces leent zich bij uitstel voor interactieve concepten zoals Het Lagerhuis waarbij het publiek een actieve inhoudelijke rol speelt. Aangezien we bij de publieke omroep grote Twitteraccounts hebben, zou dit wel een een interessante tool kunnen zijn voor meer betrokkenheid van ons publiek en het doorbreken van polarisatie tussen verschillende maatschappelijke groepen.

Projectoverzicht

Filter op:

Thema's