Over NPO
KRO-NCRV | Immersiviteit

Levensechte insecten in je eigen slaapkamer

Vanaf september komt het televisieprogramma de Beestenbrigade met een eigen 3D audio podcast onder de noemer ‘Het Grote Nieuwe Insectenboek’ in de Zappelin app. 

Uit publieksonderzoek vanuit de NPO naar kinderpodcasts is gebleken dat kinderen en ouders podcasts voor kinderen nog slecht kunnen vinden. De meeste podcasts worden gevonden door mond op mond reclame. Kinderpodcasts worden nog nauwelijks getipt in traditionele media. Zou Augmented Reality (AR) kunnen zorgen voor een virale werking en daarmee dus meer aandacht voor kinder podcasts kunnen creëren? Spreekt Augmented Reality kinderen 3 t/m 6 aan en versterkt het de totaal ervaring van de 3D audio Beestenbrigade Podcast?

De ambitie is om de ervaring van de podcast uit te breiden met een AR toevoeging in de Zappelin app waarmee de insecten via de mobiel, op mensen grootte, kunt projecteren in je eigen slaapkamer. Zo kunnen kinderen en hun ouders de insecten eindeloos bestuderen. Dit versterkt ook de audio-wereld van de podcast, waarin insect en mens even groot zijn.

Door op het insect te klikken, krijg je een weetje te horen vanuit het insect en we zouden er een leuke 'speurtocht' van kunnen maken met opdrachten. Opdracht 1: waar zitten zijn ogen? Opdracht 2: zoek zijn voelspriet... etc. Dan wordt het ook een actieve zoektocht en maakt het minder eng, omdat de kinderen er mee spelen. De kinderen kunnen zichzelf fotograferen met de insecten. Door de bizar grote insecten foto’s wordt de podcast steeds verder verspreid onder vrienden, familie en op social media. In samenwerking met Naturalis doen wij onderzoek naar de mogelijkheid om insecten uit hun archief te digitaliseren voor in de AR-omgeving.

KRO-NCRV gaat daarom onderzoeken:
  • Hoe kunnen ouders en hun kinderen op een leuke speelse manier meer leren over insecten?
  • Hoe kunnen we AR toepassen zodat ouders en kinderen zonder problemen hiermee overweg kunnen?
  • Hoe kunnen we AR toepassen en daarmee meer educatieve waarde creëren bovenop de podcast.
  • Hoe kunnen we de interesse van zowel ouders als kinderen wekken voor een podcast?
  • Hoe kunnen we met AR ervoor zorgen dat kinderen meer leren over de wereld?
  • Hoe kunnen we podcast verrijken en aantrekkelijker maken en AR gebruiken als educatieve prikkel?

Projectoverzicht

Filter op:

Thema's