Over NPO
EO | Artificial Intelligence

In post-productie iemand middels deepfake anonimiseren

Soms willen personen met een persoonlijk of gevoelig verhaal niet herkenbaar in beeld komen. Denk aan klokkenluiders, getuigen, slachtoffers van misdrijven etc. Het anonimiseren van de persoon door het ‘blurren’ van een gezicht of iemand alleen in silhouet te laten zien, zijn dan veel gebruikte methoden.
Alleen hebben deze methoden behoorlijk wat nadelen. Ten eerste lijkt het alsof de persoon wat te verbergen heeft, zijn/haar verhaal wordt sneller gezien als ‘ongeloofwaardig’ of zelfs ‘verdacht’. Daarnaast gaat het ten koste van de impact van het verhaal. Wanneer je iemand niet in de ogen kunt kijken en zijn of haar mimiek niet kunt zien is dat een serieuze belemmering in de communicatie. Ogen en gelaat zorgen voor identificatie en empathie. Juist bij kwetsbare en persoonlijke verhalen is dit van groot belang. Ten derde is het inzetten van ‘blurren’ en/ of in silhouet filmen arbeidsintensief tijdens de opname en in het postproductieproces. En doordat het niet flexibel inzetbaar ook lastig in de eindmontage te verwerken.

Een kans om deze nadelen op te lossen ligt gebruik van Deepfake-technologie. Waar Deepfake voorheen alleen mogelijk was in gecontroleerde omstandigheden (vaste shots, goede belichting, frontale shots, neutrale achtergrond), lijkt de techniek nu zover ontwikkeld dat ook in minder gecontroleerde situaties goede resultaten behaalt kunnen worden en het daarmee breed inzetbaar is voor allerlei producties.
De onderzoeksvragen die de EO wil beantwoorden, zijn: 
  • Is het mogelijk om Deepfake succesvol toe te passen op beelden die opgenomen zijn in niet- gecontroleerde omstandigheden (ENG)?
  • Bewijst de proof-of-concept dat het mogelijk is om een betaalbare en gebruikersvriendelijke tool te maken die NPO-breed in post-productie gebruikt kan worden om personen met Deepfake te anonimiseren?
  • Welke ethische bezwaren leven er onder kijkers over het gebruik van Deepfake?
  • Wat kan mogelijke ethische bezwaren tegen Deepfake wegnemen/verminderen?

Projectoverzicht

Filter op:

Thema's