Over NPO
Omroep:
KRO-NCRV
Thema:
Artificiële Intelligentie
Status:
Afgerond
KRO-NCRV | Artificiële Intelligentie

+Eddie

Robotredacteur +Eddie ontsluit met machine-learning, artificiele intelligentie en slimme algoritmes het archief van Brandpunt rond het thema armoede.


Brandpunt is bijna zestig jaar op televisie geweest en heeft een enorme hoeveelheid reportages. Deze reportages wil +Eddie ontsluiten voor een jongere generatie. De slimme robotredacteur kan alle audio doorzoeken, leest alle typografie in bewegend beeld, en probeert ook te begrijpen hoe armoede er uitziet. Als +Eddie uitgemergelde kinderen ziet in Amsterdam-Zuid dan weet zij dat het om anorexia gaat en niet om armoede. Met deze machine-learning skills doorzoekt onze journalistieke robotredacteur 442 uitzendingen tussen 1985 t/m 1995. Als +Eddie op trefwoord zoekt vindt ze slechts 14 reportages die over armoede gaan, maar zoekt zij met haar slimme algoritmes dan vindt zij 57 uitzendingen. Hoe zinvol is deze ontsluiting?
Conclusie: 
KRO-NCRV probeerde met dit onderzoek een antwoord te vinden op de vraag: "In hoeverre kan Artificiële Intelligentie (AI) met voorgeselecteerd archiefmateriaal interessant short-form video's maken?" AI is in staat om een goed tijdsbeeld te creëren over armoede. Wel is er nog ruimte voor verbetering, zo worden de cuts niet altijd op het beste moment gemaakt. De AI vindt het namelijke lastig om te bepalen wanneer een persoon klaar is met spreken. Bovendien is het belangrijk om het onderwerp simpel te houden als je een goed tijdsbeeld wil maken (kies bijvoorbeeld voor één programma, één duidelijke en korte tijdperiode en één hoofdonderwerp). 
KRO-NCRV maakt qua AI nu gebruik van Narrow Intelligence: dit is AI dat één taak goed kan doen. Voor het creatief editen van video's is echter General Intelligence nodig. Een logische vervolgstap is om voorselecties te maken door AI en de final edit te laten maken door een editor.Lees hier meer over +Eddie.

Projectoverzicht

Filter op:

Thema's