Over NPO
Omroep:
KRO-NCRV
Thema:
Dark Socials
Status:
Afgerond
KRO-NCRV | Dark Socials

Dark Socials - de Villamoord

Tijdens de MoJo validatie blijkt dat de kijkers van Villamoord vol met vragen zitten en verdieping en achtergrondinformatie willen. Ze zijn nieuwsgierig naar andere invalshoeken. Ze willen weten wat er gebeurt met de foute politieagenten en wat is de rol van het slachtoffer die overleefd heeft? Zou zij misschien ook dader kunnen zijn? Dit biedt grote kansen voor een actieve true crime community.

Uit eerder onderzoek blijkt dat een berichten-app bij uitstek ideaal is om de respondenten te bereiken en te betrekken. Berichten komen direct op het privé-gedeelte van mobieltjes met pushberichten. Het staat dichter bij gebruiker dan web of app. Mogelijkheid tot directe relatie met gebruiker. Personificatie werkt heel goed. Kortom, een uitgelezen kans om meer betrokkenheid te creëren en superfans voor je programma.

De eerste keuze is voor WhatsApp, het is de meest gebruikte berichtendienst. Maar door recente privacy-issues en tevens nieuwsgierigheid naar andere berichten-apps willen we het vergelijken met Signal. Deze app staat erom bekend privacy hoog in het vaandel te hebben.

Om het verschil in kaart te brengen tussen open social en gesloten social zullen we een deel van de content ook op Twitter verspreiden.

Onderzoeksvragen

  • Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de geïnteresseerde kijkers bij ons terechtkomen?
  • Kunnen we reacties toelaten en modereren?
  • Op welke manier kunnen we veilig tips binnenkrijgen?
Conclusie: 
Uit het onderzoek bleek dat Signal en WhatsApp op dit moment niet geschikt zijn voor dit project. Signal maakt namelijk geen gebruik van verzendlijsten en WhatsApp, al je meer dan 256 leden moet benaderen, is te duur voor publicatie. Daarnaast geldt voor beiden dat de infrastructuur van reacties te onoverzichtelijk is. Een ander platform, namelijk Telegram, is wel erg geschikt. Dit platform heeft een goede publicatie- en discussiestructuur en er zijn tools voor het managen van de community. Het is mogelijk om zowel leden te bannen als karmapunten uit te delen en het is redelijk eenvoudig zelf een chatbot te maken. Het nadeel is echter dat het aantal dagelijkse gebruikers van Telegram erg laag is in vergelijking met WhatsApp en voornamelijk mannen gebruik maken van dit platform. Bovendien krijgt Telegram een steeds slechtere naam. Het onderzoek zal hier stoppen, maar de inzet van nieuwe kanalen zal zeker door KRO-NCRV in de gaten gehouden worden. 

Projectoverzicht

Filter op:

Thema's