Gedurende de spelrondes wordt er steeds afgewisseld van speler, zodat beide spelers betrokken worden en niet verveeld raken. Tussendoor wordt de score doorgegeven, zodat het voor beide spelers voelt als een strijd tegen elkaar. Aan het einde van het spel wordt er aan de verliezer gevraagd of hij/zij revanche wil op de winnaar.
De introductie en uitleg van de rondes wordt door presentator Philip Freriks gedaan. Bij een fout antwoord krijg je af en toe een afkeurende opmerking van jury-lid Maarten van Rossem te horen. Aangezien De slimste mens een kennisquiz is met een knipoog, is het van belang om ook humor toe te voegen.
Daarnaast krijgen spelers twee keer tijdens de quiz de keuze om een verhaal van Maarten van Rossem te horen. Dit verhaal slaat op een vraag. Door deze toevoeging kunnen de spelers iets leren en wordt het naast een leuk spel ook informatief. Door de speler de keuze te geven om dit aan te horen, zorg je ervoor dat dit ook niet als irritant wordt ervaren.
Bovendien wordt er gebruik gemaakt van de sound design van het televisieprogramma. Dit is van belang om het gevoel van De Slimste Mens mee te geven, alsof je zelf in het programma zit.