Over NPO
Omroep:
KRO-NCRV
Thema:
Artificiële Intelligentie
Status:
Afgerond
KRO-NCRV | Artificiële Intelligentie

AI VODCAST

Podcasts zijn populairder dan ooit - maar niet toegankelijk voor iedereen. Want wat te doen als je doof of slechthorend bent? Voor bepaalde groepen volwassenen bieden transcripties wellicht nog een oplossing, maar hoe zit dat bij kinderen?

Aanpak:
Het uiteindelijke doel was om de best beluisterde afleveringen van de bestaande kinderpodcast ‘Toen was ik twaalf’ van KRO-NCRV opnieuw uit te brengen, geschikt voor doven en slechthorenden en afgestemd op de behoeftes van de kinderen (9-12 jaar). Er werd gekeken naar de Open-AI systemen VQGAN+CLIP, die die automatisch beelden genereren op basis van ingevoerde tekst.

 

Conclusie: 
Het resultaat is een driedelige visuele podcastserie, afgestemd op de behoeften van dove- en slechthorende kinderen. In de video's komen diverse disciplines samen: de podcast in audio, het vertolken van het verhaal door de doventolk verrijkt met de door A.I. gecreëerde sfeerbeelden. Het eindresultaat werd door de kinderen zelf met een 8 of hoger gewaardeerd.

Bekijk hier drie vodcasts!

In 2022 is dit project in de prijzen gevallen: AI Vodcast heeft de zilveren Dutch Interactive Award gewonnen. Lees hier meer.

Projectoverzicht

Filter op:

Thema's