Over NPO
VPRO | Artificial Intelligence

'AI Songfestival', is de nieuwe Duncan Laurence een robot?

Kan artificiële intelligentie de nieuwe Songfestival-hit schrijven? Met hulp van een dataset met Eurovisie Songfestivalliedjes, algoritmes en machine learning proberen verschillende internationale teams dé nieuwe Songfestival-hit te schrijven. Kunnen computers het publiek omverblazen met hun creatieve kracht?

Het AI Songfestival is een internationale competitie georganiseerd door de VPRO in samenwerking met NPO Innovatie en NPO 3FM. 

Concurrerende internationale teams uit onder andere Nederland, Polen, Australië, Zweden en Frankrijk maken een nieuw nummer, met behulp van een standaard Eurovisie-data set (verstrekt door de organisatie van het AI Songefestival) en met behulp van algoritmen en machine learning. Alle inzendingen worden beoordeeld door het publiek en een panel van AI-experts. Het panel bestaat uit Vincent Koops (NL), Senior Data Scientist bij RTL en componist. Anna Huang (US), toonaangevend AI-onderzoeker in muziek generatie en Ed Newton-Rex (UK), componist en hoofd van het AI-lab van ByteDance. 

De VPRO volgt één van de Nederlandse teams, met onder andere Willie Wartaal, in hun proces. Vanaf 10 april komt er een serie van 5 afleveringen hierover op het YouTube kanaal van 3FM


And the winner is... Australië! 

Met hun liedje Beautiful the World wint team Uncanny Valley uit Australië de eerste editie van het AI Songfestival, georganiseerd door de VPRO in samenwerking met NPO 3FM en NPO Innovatie. 

Beautiful the World is in lijn met de competitie voor een groot deel gemaakt met artificiële intelligentie. Het is een bijzonder liedje: het team trainde hun machine namelijk met audio-samples van Australische dieren: koala’s, kookaburra’s en Tasmaanse duivels. Daarmee kreeg het een unieke Australische twist. Daarnaast draagt het nummer een positieve maatschappelijke boodschap uit: na de enorme bosbranden die het land het afgelopen jaar hebben geteisterd en die veel dieren het leven hebben gekost, weet de natuur zichzelf te herstellen en overwinnen. 

Meer informatie over 'AI Songfestival' vind je hier. 

Projectoverzicht

Filter op:

Thema's