Over NPO
A.I.
virtual human
BNNVARA

Virtual Bart

Hoe is het om je vragen voor te kunnen leggen aan een virtual human? Help BNNVARA om deze innovatie te testen.

Probleem

Bart de Graaff is de oprichter van BNN (later samengegaan met VARA), maar helaas niet meer in leven. Om zijn gedachtegoed in leven te houden en omdat hij voor veel leden de reden was om ooit lid te worden, wil BNNVARA hem nieuw leven inblazen met behulp van technologie.

Idee

Bart de Graaff, een toch wel eigenwijze en typische man, die al meer dan 20 jaar geleden is overleden, maar in 2024 plotseling weer tot leven komt. Hoe zou de persoonlijkheid van Bart de Graaff kunnen worden gevangen in een virtual human?

Oplossing

BNNVARA gaat, in samenwerking met Hogeschool Rotterdam, onderzoeken hoe ze van Bart de Graaff een virtual human kunnen maken. 
Hoe werkt dat technisch? Welke interacties zou je met hem kunnen hebben?

Zo kunnen (oud)BNN-leden in gesprek gaan met Bart de Graaff en vragen aan hem stellen. Hoe denkt hij over bepaalde dingen?

Bekijk hier alvast een voorproefje en vertel BNNVARA meteen wat je er van vindt.

"Een nieuwe technologie die ervoor zorgt dat Bart de Graaff opnieuw de voorman van BNNVARA kan worden"

Annabel van Dijk

Strategisch onderzoeker

Peilen

Deze maker is benieuwd wat je van het idee vindt. Beantwoord zes korte vragen.

Proberen

Wil je deze mediamaker verder op weg helpen door de innovatie te testen?

Meer over de oplossing

Dit project is een samenwerking met 'De Graaffers'. Dit zijn vijf  studenten van de minor Digital Human aan de Hogeschool Rotterdam

Fatih Sevinç, 24
Opleiding Communicatie, passie voor fotograferen en interesse in lezen.

 • Waarom heb jij voor dit project gekozen?
  Het lijkt me interessant om iemand die is overleden, tot leven te wekken, ik ben nieuwsgierig hoe dit op een ethische manier kan, en of het uberhaupt wel mogelijk is. En ik heb interesse in Digital Humans en Bart de Graaff.
 • Waarom is dit idee vernieuwend?
  Omdat dit nu ook gebeurt met overleden artiesten waarvan de hologrammen op concerten gebruikt worden, maar ook op begrafenissen. Nieuwe innovatie, ideeën etc.
 • Waar ben je zelf het meest nieuwsgierig naar?
  Hoe de ethische situaties zullen worden behandeld en naar de uitkomst.

Daan van Gemert, 20
Opleiding Communicatie & Multimedia Design. Interesse in storytelling en nieuwe technologieën.

 • Waarom heb jij voor dit project gekozen?
  Ik heb voor dit project gekozen omdat het voor mij het meest interessante en spannende project was. Iemand terug uit de dood brengen, brengt zo veel ethische kwesties en meningen met zich mee. Iets wat ik ook altijd probeer te zoeken in mijn ontwerpen en andere projecten. Door het randje op te zoeken forceer je meningen en actie bij het grotere publiek. Dat was iets wat ik bij dit project het meest terug zou komen.
 • Waarom is dit idee vernieuwend?
  Dit idee is vernieuwend omdat deze technologie net nieuw is. Het grotere publiek heeft nog niet door wat de mogelijkheden en misschien de gevaren zijn. Door Bart terug uit de dood te halen, trap je een soort deur in bij de doelgroep.
 • Waar ben je zelf het meest nieuwsgierig naar?
  Ik ben zelf erg nieuwsgierig naar de technologieën die worden gebruikt om een digital human te maken. Hoe werkt deze technologie en hoe kan ik dat toepassen in andere ontwerpen? Verder ben ik nieuwsgierig naar de ethische kwesties en dillema's.

Jasmijn Oorschot, 20
Opleiding Communicatie & Multimedia. Grote interesse in AI en ethiek, grafisch design en mode.

 • Waarom heb jij voor dit project gekozen?
  Ik wilde graag zien wat voor obstakels zouden op spelen bij het maken van een digital human van een bn'er die is overleden. En daarbij helpen de obstakels te verwerken.
 • Waarom is dit idee vernieuwend?
  Voor zover ik weet is dit idee nog niet eerder uitgevoerd. Daarbij klinkt het als een concept voor een black mirror aflevering, deze serie heeft veel futuristische settings
 • Waar ben je zelf het meest nieuwsgierig naar?
  Hoeveel mogen en kunnen we eigenlijk maken en waarom.

Zizi Pols, 20
Interesse in de innovatie van techniek en vooral wat daar de kansen en mogelijkheden van zijn.

 • Waarom heb jij voor dit project gekozen?
  Ik heb voor dit project gekozen, omdat ik vanaf het begin dat ik iets over dit project hoorde gelijk mega enthousiast was! Ik vind Bart de Graaff een heel ‘cool’ persoon, omdat hij het randje op zoekt, maar tegelijkertijd niemand écht kwetst. Ook heeft hij natuurlijk super veel humor. Daarnaast vind ik het creëren van een digital human en het precies na proberen te bootsen van Bart de Graaff een hele interessante uitdaging.
 • Waarom is dit idee vernieuwend?
  Omdat dit zo ver ik weet nog nooit eerder is gedaan. Het ‘opnieuw tot leven wekken’ van een overleden persoon.
 • Waar ben je zelf het meest nieuwsgierig naar?
  In welke onderwerpen de primaire en secundaire doelgroep het meest benieuwd naar is. Waarom zouden hun een digital human van Bart de Graaff gaaf vinden. Waar hebben hun behoefte aan, wanneer gaan uitspraken te ver, en wanneer zijn uitspraken te mild waardoor het niet het karakter van Bart de Graaff weerspiegeld?

Mats Verlinden, 22
Opleiding Communicatie & Multimedia Design. Interesse in AI, 3D design, storytelling en reizen.

 • Waarom heb jij voor dit project gekozen?
  Het leek mij een erg bijzonder en interessant project om te kijken hoe het is om een digital human te maken van iemand die al een tijd overleden is en de reactie van mensen te zien als dit realiteit wordt. Daarnaast is het niet zomaar iemand, het is Bart de Graaff. Het leek mij erg leuk om een project te maken over Bart en zo nauw samen te kunnen werken met BNNVARA.
 • Waarom is dit idee vernieuwend?
  De opkomst van Digital Humans is heel recent en alle A.I. ontwikkelingen zijn ook momenteel steeds meer relevant. Omdat dit zo nieuw is is het nog onduidelijk wat dit kan en hoe mensen hier op zouden reageren. Ik denk dat er veel gaat veranderen en dat het goed is om hier onderzoek naar te doen. Bart de Graaff is hier een goede keuze in omdat je op deze manier de oude generatie van BNN meer betrokken krijgt bij de huidige veranderingen.
 • Waar ben je zelf het meest nieuwsgierig naar?
  Zelf ben ik het meest nieuwsgierig naar hoe dit gebruikt gaat worden en wat mensen ervan vinden als je iemand "terug uit de dood" haalt. Ook ben ik erg nieuwsgierig naar de technologieën. Ik weet dat er veel mogelijk is maar omdat er zo snel van alles veranderd zijn er snel weer meer en nieuwe mogelijkheden om het nog realistischer te maken.

Meer over de maker

Wie ben je?
Mijn naam is Annabel van Dijk, en ik werk bij de innovatieafdeling van BNNVARA. Ik begleid dit project samen met Guido Jongen (Virtually Human). Vijf enthousiaste studenten van de minor Digital Human aan de Hogeschool Rotterdam, Jasmijn Oorschot, Faith Sevinc, Daan van Gemert, Mats Verlinden en Zizi Pols, gaan dit onderzoeken. 

Hoe ben je op dit idee gekomen?
De vraag of we een digitale representatie van Bart de Graaff kunnen creëren is eerder al onderzocht. Het is echter echt fantastisch om te zien dat zowel deze studenten als Guido en Mirjam de Graaff zelf zeer enthousiast zijn om aan dit onderzoek te werken en bij te dragen. 

Waarom is dit idee vernieuwend?
Allereerst omdat het past bij de trend waarbij hologrammen van overleden artiesten worden gebruikt bij concerten en begrafenissen. 
Daarnaast is de opkomst van Digital Humans iets wat pas kortgeleden begon, en de voortdurende ontwikkeling van kunstmatige intelligentie maakt dit idee steeds belangrijker. 

We weten nog niet precies hoe mensen zullen reageren op deze nieuwe technologie, dus het is belangrijk om er onderzoek naar te doen. Dat maakt dit idee nog spannender. Bovendien kan het oudere generaties binnen BNN meer betrekken en het idee is nog nooit eerder uitgevoerd. 

Kort gezegd, het verniewende komt door het combineren van trends zoals hologrammen en de opkomst van Digital Humans. 

Waar ben je zelf het meest nieuwsgierig naar?
Ten eerste willen we weten hoe het zal uitpakken als we een digitale versie hebben van Bart de Graaff en hoe mensen zullen reageren. Ook zijn we erg benieuwd naar de technologieën die worden gebruikt om dit te gaan creëren. 

Een grote vraag heeft voor ons te maken met ethiek. Hoe gaan we om met ethische kwesties die zich voordoen bij het gebruik van digitale mensen? 

Tot slot, waar zijn de mensen het meest geinteresseerd in? Waarom zouden zij een digitale versie van Bart de Graaff waarderen?

'Virtual Bart' is er niet alleen voor (oud)leden. Hij is er ook voor jongeren die geïnteresseerd zijn in hoe de huidige tijdsgeest eruitziet vanuit het perspectief van Bart de Graaff.

Virtual Bart

"Bart de Graaff een nieuw leven inblazen"
[Annabel van Dijk - BNNVARA]

Meebouwen aan deze proeftuin?

Vertel de maker wat je van het idee vindt of meld je aan als tester

Sluit