Over NPO
toegankelijkheid
voice
A.I.
NOS

Stel je eigen nieuwsplaylist samen

Wie wil er een eigen nieuwsplaylist? Vertel het de NOS.

Probleem

Er is heel veel informatie die elke dag onze kant op komt.   

Steeds meer mensen, maar blinden en slechtzienden in het bijzonder hebben moeite met het scannen van nieuws. Het is lastig voor ze om overzicht te behouden en specifieke onderwerpen te zoeken binnen het nieuws. Maar, het nieuws moet voor iedereen toegankelijk zijn. 

Idee

Daarom bedacht José van de NOS een nieuw idee waarbij dezelfde nieuwsberichten op een andere manier wordt aangeboden. In plaats van alle content krijg je een selectie te zien (of te horen) op basis van jouw eigen keuzes. Handig voor blinden en slechtzienden, maar ook voor iedereen die wel goed kan zien. 

Oplossing

Met 'nieuwsroutines' van NOS kun je een playlist van nieuws samenstellen.

Je selecteert zelf categorieën die voor jou interessant zijn, bijvoorbeeld het weer, binnenlands nieuws of technologie. Vervolgend wordt jouw persoonlijke
playlist samengesteld met daarin het weerbericht, samenvattingen van de drie nieuwste artikelen van de binnenlandredactie en samenvattingen van de drie nieuwste artikelen van de categorie Politiek.

Die routine kan zowel worden beluisterd (door de NOS-stem die je al eerder kon testen op NPO Proeftuin) als worden gelezen.

"De doelgroep helpen om met een zelfgekozen routine op de hoogte te kunnen blijven van het nieuws."

José de Vries

Innovatie manager NOS

Peilen

Deze maker is benieuwd wat je van het idee vindt. Beantwoord zes korte vragen.

Proberen

Wil je deze mediamaker verder op weg helpen door de innovatie te testen?

Meer over de oplossing

Met deze innovatie wil de NOS testen hoe dezelfde content in een nieuwe -geautomatiseerde- vorm aangeboden kan worden. Is dat haalbaar en hoe klinkt dat met een generatieve stem? 

Je krijgt een korte omschrijving van de artikelen die je kunt lezen of luisteren, en met slechts één druk op de knop kun je naar het hele artikel. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door een eigen NOS-robotstem die je misschien al eerder op NPO Proeftuin hebt getest. Een synthetische stem speciaal gemaakt voor en door de NOS. Meer over de maker

Wie ben je? 
Ik ben José de Vries en heb een achtergrond in strategische product innovatie, vanuit mijn rol initieer ik innovatieprojecten bij de NOS zodat de gebruiker van de toekomst ook geïnformeerd blijft. 

Hoe ben je op dit idee gekomen? 
Na een co-creatiedag met blinden en slechtzienden hoe zij het nieuwe ervaren. En door meerdere gesprekken met de expertisecentrum Viseo, is dit concept ontstaan.  

Waarom is jouw idee vernieuwend? 
Met het concept 'de Nieuwsroutine' onderzoeken we hoe we bestaande content in een nieuwe -geautomatiseerde- vorm kunnen herpakken. Werkt dit voor nieuws? 

Waar ben je zelf het meest nieuwsgierig naar? 
Hoe de eigen ontwikkelde stem met de verschillende vormen van content en concepten werkt. Snappen mensen het concept?

De Nieuwsroutine

"Het nieuws voor iedereen toegankelijk maken." 
[José, NOS]

Meebouwen aan deze proeftuin?

Vertel de maker wat je van het idee vindt of meld je aan als tester

Sluit