Over NPO
community
interactiviteit
publieke waarde
NTR

Podwalk-jij-ook?

Hoe is het voor gebruikers om een online ontmoetingsplaats rondom podwalks te hebben? Help NTR om dit nieuwe concept te testen.

Probleem

NTR wil een eigen interactieve omgeving bouwen voor de podwalk community. Een veilige plek los van commeriële social media. Een website is helaas nog vaak erg statisch waar je vooral informatie ophaalt, en nog weinig zelf kan delen. Je kunt op de huidige websites van de podwalks alles bekijken en lezen, maar het is lastig om met makers of andere gebruikers in gesprek te raken.

Idee

NTR is op zoek naar een manier om meer interactie met publiek te krijgen en betrokkenheid te stimuleren. Een online plek om samen te komen en in gesprek te gaan over een gezamenlijke interesse, idee of product. Zoals over podwalks, waar NTR de Podwalk Hub voor wilt opzetten.

Heb jij behoefte aan deze podwalk-hub? 

Oplossing

Join the Podwalk Hub. Dit is een online community-omgeving waar gebruikers, makers en medewandelaars elkaar kunnen vinden en in contact kunnen komen met elkaar.

De PodwalkHub, die wordt opgezet samen met het initiatief PubHubs, zal verschillende componenten hebben om het community-aspect aan te jagen. Waaronder:
  • Voor iedere Podwalk wandeling kan er een route-pagina worden gemaakt, waar mensen vragen kunnen stellen aan de redactie/elkaar en ook zelf feedback kunnen geven.
  • Via een kalender-functie kunnen individuele wandelaars elkaar vinden, om zo gezamenlijk een Podwalk te lopen.
  • Met een eigen profiel kunnen mensen bijhouden welke routes ze al hebben gelopen en nog willen lopen. Dit kun je vervolgens ook van andere podwalkHub mensen zien.
  • De PodwalkHub willen we tevens integreren in de Podwalk app, zodat gebruikers gelijk vanuit de app naar de community toe kunnen.

We willen Podwalk-liefhebbers de mogelijkheid geven om met elkaar en de makers in contact te komen binnen een veilige omgeving. Zo kunnen we elkaar helpen, van elkaar leren, en gezamenlijk op pad!

Derk Molijn

Projectmanager innovatie NTR

Peilen

Deze maker is benieuwd wat je van het idee vindt. Beantwoord zes korte vragen.

Proberen

Wil je deze mediamaker verder op weg helpen door de innovatie te testen?

Meer over de oplossing

Waarom een community?
Er komen steeds meer podwalks van andere omroepen en rondom andere thema’s. Zodra er een plek is om met elkaar in contact te komen, ontstaat er een community. Een plek om samen te komen en het enthousiasme voor de podwalk te delen. Wij denken daarom dat de PodwalkHub steeds relevanter en nuttiger wordt als er meer podwalks bij komen.

Is er behoefte aan een podwalk-hub?

Bij de lancering van de eerste podwalks rond Het Verhaal van Nederland  en later Het Water Komt, was direct te zien dat het format mensen bij elkaar brengt. Veel mensen trekken er gezamenlijk op uit om podwalks te doen: gezinnen, wandelclubs, klassen, vrienden, stelletjes, en meer.

Op sociale media-kanalen als Facebook en Instagram, Twitter en Strava delen mensen hun foto’s, routes en enthousiasme over de wandelingen, of ze roepen via de bestaande sociale media-kanalen vrienden op om mee te gaan wandelen. Er worden zelfs via speciale wandelclubs, of via aangemaakte Facebook-events podwalks voor grote groepen georganiseerd.

Social media vs publieke waarde

Op dit moment worden communities vaak opgezet via social media platforms. Voor veel groepen biedt dit uitkomst. Voor de podwalks bestaat deze social media community nog niet. Tevens biedt de werking van de bestaande platforms niet de beste aansluiting bij hoe Podwalks werken. 

NTR vindt het met nadruk belangrijk om een eigen omgeving op te zetten buiten de bestaande commerciële social media om, zodat NTR de publieke waarden kan waarborgen en mensen in een veilige omgeving met elkaar kunnen communiceren en met meer controle over hun eigen data.

Bij de Podwalks wilt de NTR daarom een omgeving opzetten die los staat van commerciële digitale partijen. Binnen een eigen omgeving (PodwalkHub) worden de privacy-belangen van gebruikers beter gewaarborgd en kan de werking van het platform beter worden afgestemd op de behoefte van de gebruiker.

Meer over de maker

Wie ben je?
Ik ben Derk Molijn, ik werk bij NTR als projectmanager innovatie. 

Hoe ben je op dit idee gekomen?
Het idee is ontwikkeld tijdens een ‘Hackaton’ van VPRO Medialab. Makers gingen met elkaar in gesprek over het ontwikkelen van online communities buiten bestaande platformen om. Doordat wij veel met Podwalks bezig zijn en daarom veel in contact zijn met gebruikers, viel onze oog direct op een concept wat deze enthousiaste community met elkaar weet te verbinden.

Waarom is jouw idee vernieuwend?
Online communities bestaan al geruime tijd. Binnen de publieke omroep is er echter recentelijk meer aandacht voor het (waar mogelijk) ontkoppelen van commerciele social media platforms. Binnen de NPO zou de PodwalkHub een eerste aanzet zijn om deze nieuwe en onafhankelijke communities in te zetten.

Waar ben je zelf het meest nieuwsgierig naar?
Ik ben zelf benieuwd of de community elkaar ook daadwerkelijk weet te helpen binnen de PodwalkHub. Tevens ben ik benieuwd naar hoe wij de PodwalkHub zo naadloos mogelijk laten aansluiten op de Podwalk apps die reeds bestaan of nog gaan ontwikkelen.

podwalk-jij-ook?

“Ontmoet jij online andere Podwalk-liefhebbers? Doe mee in de podwalk-community!”
[Derk, projectmanager innovatie bij NTR]

Meebouwen aan deze proeftuin?

Vertel de maker wat je van het idee vindt of meld je aan als tester

Sluit