Over NPO
community
interactiviteit
NPO 3

NPO 3 op Discord

De afstand tussen de gebruiker en de 'creator' wordt kleiner met NPO 3 op Discord!

Onderzoeksvraag

Hoe kan NPO 3 meer interactie krijgen met jongeren online?

De oplossing

Discord is een app die al veel gebruikt wordt door gamers. Hier kan je chatten, berichten en video's uitwisselen op verschillende kanalen met bekenden, maar ook met mensen die je nog nooit in real life hebt gezien. NPO 3 biedt hier een online plek waar je onderdeel kan worden van de community. Zo kan je verschillende makers, maar ook andere jongeren of presentatoren ontmoeten op allerlei kanalen rondom een bepaald thema. Denk aan films en series, Spuiten en Slikken, reizen, Boos, Streetlab etc. Het moet een plek worden waar je exclusieve specials kan bijwonen. Denk bijvoorbeeld aan livestreams en chats met creators. Doel is om een laagdrempelige plek te hebben waar je ook kan reageren op content en waar er door NPO 3 naar jouw geluisterd wordt.

Een plek waar we niet alleen maar zenden maar ook ontvangen en luisteren.

Bart Bressers

YouTube Content Coördinator NPO 3

Peilen

Deze maker is benieuwd wat je van het idee vindt. Beantwoord zes korte vragen.

Proberen

Wil je deze mediamaker verder op weg helpen door de innovatie te testen?

De maker

Wie ben jij?
Ik ben Bart Bressers, sinds maart 2021 werk ik bij NPO 3. Ik ben met een duur woord ‘YouTube Content Coördinator’. Naast alle uploads op onze twee YouTube kanalen (NPO 3 & NPO 3 TV) probeer ik door middel van onder andere Discord een echte NPO 3 community te bouwen.

Hoe ben je op dit idee gekomen?
Ik was zelf al regelmatig op Discord te vinden. Maar het zaadje is echt geplant tijdens een zogenaamde ‘hack a day’, waarbij we met allerlei makers aan de hand van een soort van hackaton nieuwe ideeën bedachten. Het idee van deze Hack a Day heb ik vervolgens verder uitgewerkt en het resultaat is deze proeftuin.

Waarom is jouw idee vernieuwend?
Discord zit heel erg op interactie, meer dan de andere apps  waar NPO actief op is. De vernieuwing zit hem dus echt in het zenden én het ontvangen in plaats van alleen maar zenden. Tweerichtingsverkeer dus. Het platform brengt ons stukken dichterbij de doelgroep waarvoor we content maken.

Waar ben je zelf het meest nieuwsgierig naar?
Ik ben heel benieuwd of deze community op Discord uiteindelijk zelfregulerend kan worden. Hiermee bedoel ik dat jongeren uit zichzelf hier naar toe gaan en dingen met elkaar delen over verschillende onderwerpen. En ook dat ze elkaar aanspreken op dingen die niet door de beugel kunen zonder dat ik of iemand anders hier ‘politieagentje’ moet gaan spelen.

NPO 3 op Discord

"Een plek waar we niet alleen maar zenden maar ook ontvangen en luisteren, waar je écht contact kan hebben met makers, presentatoren en andere jongeren."
[Bart van NPO 3]

Meebouwen aan deze proeftuin?

Vertel de maker wat je van het idee vindt of meld je aan als tester

Sluit