Over NPO
augmented reality
LGBTQ
BNNVARA

Het Nachtkastje

Waar biologielessen vaak te kort schieten, pakt 'Het Nachtkastje' de conversatie op.

Onderzoeksvraag

Hoe kunnen we jongens die vallen op jongens of daar nog over twijfelen via augmented reality helpen aan betrouwbare informatie over seks?

De oplossing

Het doel van Het Nachtkastje is dat alle kleuren van de pridevlag een op maat gemaakte les over liefde en seks krijgen. In dit experiment beginnen we met Spuiten en Slikken bij de H van LHBTQ+. Zo kunnen tieners leren hoe seks werkt tussen twee jongens, gebracht door een betrouwbare afzender in hun eigen vertrouwde omgeving; hun slaapkamer. In deze les neemt Jamaal Hussein je mee langs verschillende 'stappen': van consent naar strelen, tot penetratie. Een augmented handleiding waar gebruikers zelf kunnen kiezen welke informatie ze krijgen.

Zelf uitproberen doe je hier

Als ik collega's vraag naar hun herinnering aan seksuele voorlichting op school antwoorden zij met: ‘soa’s, hoe baby’s gemaakt worden, dat het alleen over seks tussen man en vrouw ging óf; ik herinner me niets’. Dat bewijst maar weer hoe hard voorlichting aan vernieuwing toe is.

Maartje van Beuningen

projectleider innovatie en conceptontwikkeling BNNVARA

Peilen

Deze maker is benieuwd wat je van het idee vindt. Beantwoord zes korte vragen.

Proberen

Wil je deze mediamaker verder op weg helpen door de innovatie te testen?

De maker

Wie ben jij?
Ik ben Maartje van Beuningen en ik werk al sinds 2016 als innovatiestrateeg bij BNNVARA. Hier doe ik onderzoek naar wat ‘media’ in de toekomst zou kunnen zijn. Mijn research loopt uiteen van journalistiek via wearables tot voorlichting in augmented reality. Vanuit mijn eigen perspectief besteed ik extra aandacht aan toegankelijkheid voor mensen met een (onzichtbare) beperking.

Hoe ben je op dit idee gekomen?
Vanuit de LHBTI gemeenschap galmt al jaaaarenlang de vraag om inclusievere seksuele voorlichting. Tijdens de biologielessen op de middelbare school wordt -als je geluk hebt- alleen seks tussen penis en vulva behandeld. Wij vinden wat dat het anders moet en kan. En eerlijk: iemand moet nu de dertienjarige jongens die nauwelijks hun vingers op durven te steken helpen.

Waarom is jouw idee vernieuwend?
In Het Nachtkastje bepalen jongens (en natuurlijk ook meisjes en personen) zélf wat ze willen leren en vanaf welk perspectief ze meekijken. Zo neemt Stijn de Vries je mee tijdens de eerste keer met je vriendje, Jamaal Hussein fluistert een spannende Grindrdate in je oor, en Jurre Geluk vertelt je in zijn biologieles hoe seks met een andere jongen nou echt in zijn werk gaat. De presentatoren leren je over consent, condooms, spoelen, standjes en dat je als queer jongen echt geen anale seks hoeft te hebben als dit niet bij je past.

Waar ben je zelf het meest nieuwsgierig naar?
Het Nachtkastje is ons antwoord op betere, inclusievere seksuele voorlichting. Hiermee zetten we de eerste stap richting goede voorlichting voor álle kleuren binnen de regenboogvlag. Nu voor jongens die op jongens vallen (of daar nog over twijfelen). Als het aan onze fans ligt zo snel mogelijk ook voor meisjes.

Het Nachtkastje

"Het Nachtkastje is ons antwoord op betere, inclusievere seksuele voorlichting."
[Maartje van BNNVARA]

Meebouwen aan deze proeftuin?

Vertel de maker wat je van het idee vindt of meld je aan als tester

Sluit