De techniek van deepfake maakt de verhalen van anonieme mensen levensecht.
Hoe kunnen we mensen anoniem hun verhaal laten vertellen, zonder dat dit afbreuk doet aan hun geloofwaardigheid of impact van hun verhaal?
Deepfakes zijn beelden, geluiden en teksten die door kunstmatige intelligente software worden gecreëerd. Slimme software wordt dan gebruikt voor het maken of manipuleren van beelden, geluid en teksten. Dat noemen je ook wel ‘deepfakes‘. De bekendste deepfakes zijn waarin het gezicht van de ene persoon wordt verwisseld met dat van een (bekende) ander.
Waar deze techniek met name bekend is geworden door het negatief gebruik ervan, ziet EO veel mogelijkheden voor positieve toepassingen. Personen die niet herkenbaar in beeld mogen komen, kunnen hiermee namelijk onherkenbaar gemaakt worden en toch een levensecht gezicht behouden. Dit heeft volgens de makers een duidelijk positieve invloed op de impact van het verhaal ten opzichte van technieken als blurren of silhouetten, wat afstand tot het personage creëert en zelfs criminaliserend kan werken (dat mensen onbedoeld verdacht gemaakt worden).
Deze maker is benieuwd wat je van het idee vindt. Beantwoord zes korte vragen.
Wil je deze mediamaker verder op weg helpen door de innovatie te testen?
Ook maken we regelmatig programma’s waar gasten wel hun verhaal willen doen, maar niet herkenbaar in beeld willen komen – denk aan Jojanneke uit de Prostitutie.
We hopen dat deepfake het mogelijk maakt voor mensen om wel hun verhaal te doen, en we tegelijkertijd ook tv kunnen maken waarin we zo min mogelijk blurren.
Waarom is jouw idee vernieuwend?