Over NPO
gaming
immersief
#3D
NTR

De jurk en het scheepswrak

Duik jij mee naar ‘de Nachtwacht van de Waddenzee’? Help de makers om deze innovatie te testen.

Probleem

Het Palmhoutwrak is een Rijksmonument op de bodem van de Waddenzee dat niet publiek toegankelijk is. Om het toch zichtbaar te maken is deze ‘duik’ ontwikkeld. Zo kun je duiken naar een scheepswrak zelf beleven. Hoe is het om in de woeste en troebele Waddenzee te duiken? Wat is erover van het wrak en welke schatten zijn hier gevonden?

Idee

NTR i.s.m. Prospektor heeft een interactieve online 3D ervaring bedacht om jou dit te laten ervaren. Nadat het schip vierhonderd jaar geleden is vergaan, mag jij als duiker op de zeebodem op zoek naar interessante en waardevolle objecten die je terugbrengen naar de zeventiende eeuw. Hoe kunnen we mensen het verhaal van ‘De jurk en het scheepswrak’ zélf laten beleven?

Oplossing

In ‘first person’-perspectief duik je omlaag in zee. Terwijl je het scheepswrak verkent en belangrijke vondsten uit het wrak kan vinden, hoor en zie je verhalen van de duikers die de vondsten destijds gedaan hebben. Het brengt je dichter bij de moeilijke omstandigheden onder water, dichter bij de verhalen over het duiken naar scheepswrakken en dichter bij de schatten die per toeval zijn ontdekt.  Het verhaal komt tot leven. Probeer de interactive hier of bekijk de trailer


"Het leek ons een goed idee om de kijkers de duik in de Waddenzee zelf te laten ervaren omdat deze ervaring maar voor zeer weinigen is weggelegd."

Ingrid Walschots

Eindredacteur interactive innovatieve projecten

Peilen

Deze maker is benieuwd wat je van het idee vindt. Beantwoord zes korte vragen.

Proberen

Wil je deze mediamaker verder op weg helpen door de innovatie te testen?

Meer over de oplossing

Om de beleving van het duiken in de Waddenzee mogelijk te maken voor zo veel mogelijk mensen heeft de NTR een immersieve en interactive 3D ervaring gemaakt als aanvulling op de documentaire en podcastserie.

De interactive lijkt erg op een game
Je duikt de diepte van de zee in naar het wrak. Eenmaal beneden kan je het wrak verkennen en zie en hoor je verhalen van de duikers die het wrak in 2014 ontdekten. Je hoort niet alleen over de unieke vondsten, maar ook over de ingewikkelde omstandigheden in het water. Tijdens het duiken ga je zelf ook op zoek naar de bijzondere vondsten. Ook reis je terug in de tijd om het schip in zijn oorspronkelijke glorie te aanschouwen.

Wereldwijd een unieke vondst
Het pronkstuk van alle vondsten is een rood met gouden jurk die uit het wrak wordt gevist. Er is geen andere kleding uit de 17e eeuw zo intact bewaard gebleven. De jurk vormt samen met andere schatten een ogenschijnlijk willekeurige collectie, bij toeval op een schip verzameld, die bij elkaar een echte schat vormt.

Meer over de maker

Wie ben je?
Ik ben Ingrid Walschots en eindredacteur van de interactive De jurk en het scheepswrak. Ik ben werkzaam als format-developer interactieve en innovatieve projecten en eindredacteur bij de NTR. Voor de NTR ontwikkelde ik eerder (met verschillende teams) al vele prijswinnende interactieve documentaires zoals Beleef de nachtwacht, Jheronimus Bosch, de tuin der lusten, Hollands Hoop, Het Top2000online café en meer. Daarnaast hebben we de afgelopen jaren ook prijswinnende interactieve location based audio-tours (podwalks) ontwikkeld voor Het verhaal van Nederland (i.s.m. Tuvalu Media) en Het water komt!

Eigenlijk ben ik altijd op zoek naar nieuwe vormen van storytelling en naar nieuwe technieken of vormen waarmee we op immersieve en verrassende wijze een verhaal kunnen laten beleven. Vaak ontwikkelen we projecten in aansluiting op een bestaand tv- of radio-programma om op die manier meer verdieping te brengen of meer impact te creëeren. Maar soms staan de interactieve projecten ook op zichzelf, zoals de interactieve webserie Wadoeje.

Ik heb de opleiding scenarioschrijven aan het Colofon gedaan en aan de HKU gestudeerd, richting webdesign (de 1e lichting).

Hoe ben je op dit idee gekomen?
De interactive is gemaakt in aanvulling op de 3-delige documentaire-serie De jurk en het scheepswrak onder regie van Arnold van Bruggen (Prospektor). Het leek ons een goed idee om de kijkers de duik in de Waddenzee zelf te laten ervaren omdat deze ervaring maar voor zeer weinigen is weggelegd. Naast het aanbieden van de virtuele duikervaring in de Waddenzee wilden we ook meer vertellen over het gevonden palmhoutwrak en zijn vondsten. Via de interactive kun je net als de duikers zelf op zoek naar de schatten en meer over de afkomst leren. Het is een immersieve educatieve duikbeleving.

Waarom is jouw idee vernieuwend?
Voor deze interactive hebben we eerst een verkennend onderzoek gedaan naar mogelijke technieken waarmee we een 3D wereld live gerenderd in de browser heel smooth op zowel mobiel als desktop kunnen afspelen.
We hebben hiervoor technieken als Matterport, photogrammetry, Sketchfab en Volumatric video onderzocht.

Uiteindelijk hebben de makers Arnold van Bruggen,Thomas Lievestro en Ruben Bimmel van Q42 voor de techniek Three.JS gekozen om de interactive mee te bouwen. Je kunt door de interactive navigeren enkel door te scrollen. Je scrollt in een U-vorm: je begint boven water in het heden, daarna ga je in het heden onderwater om spullen uit het verleden op te duiken en vervolgens ga je terug boven water naar het verleden.

Zowel het concept als gebruik van techniek is vernieuwend: er zijn op technisch vlak grenzen opgezocht van wat mogelijk is. En deze manier van  storytelling is vernieuwend.

Waar ben je zelf het meest nieuwsgierig naar?
Of deze manier van storytelling aanspreekt, of je er iets van leert, en of de interactive inderdaad technisch smooth werkt. En sowieso zijn we benieuwd naar je bevindingen.

de jurk en het scheepswrak

"Ik ben benieuwd of deze manier van storytelling aanspreekt, of je er iets van leert, en of de interactive inderdaad technisch smooth werkt. Laat je me je bevindingen weten?"
[Ingrid van NTR]

Meebouwen aan deze proeftuin?

Vertel de maker wat je van het idee vindt of meld je aan als tester

Sluit