Over NPO

NPO Proeftuin

Test jij als eerste de innovaties van de publieke omroep?

NPO Proeftuin in 1 minuut

Planten

Zelf iets gespot wat de moeite waard is om te onderzoeken? Een trend, een probleem, een technologie of een behoefte? Laat het ons weten. Samen zien we meer.

Plant zelf een zaadje

Peilen

Bekijk de proeftuinen en beantwoord vijf korte vragen. Vertel de maker wat je van het idee of de innovatie vindt.

Bezoek de proeftuinen

Proberen

Kies een proeftuin en meld je aan als tester. De maker kan je uitnodigen om het prototype uit te proberen.

Kies een proeftuin

Bezoek de nieuwste proeftuinen

community
interactiviteit
publieke waarde
NTR

Podwalk-jij-ook?

Steeds meer mensen hebben wel eens een zogenaamde 'Podwalk' gelopen. Een interactieve wandeling op verschillende locaties in Nederland, waarin je een verhaal kan ervaren gekoppeld aan de geschiedenis van deze specifieke plek. De podwalks zijn eerder gekoppeld aan populaire TV programma's zoals Het Verhaal van Nederland en Het Water Komt. De podwalk apps worden veel gebruikt, met elk weekend bijna duizend actieve wandelaars. Veel Podwalk gebruikers komen graag in contact met de makers én met andere wandelaars. Hoe breng je deze mensen met elkaar in contact? NTR wil de nu nog slapende community rondom podwalks tot leven wekken. Doe je mee in de Podwalk-hub?

Ontdek deze proeftuin
toegankelijkheid
voice
A.I.
NOS

Stel je eigen nieuwsplaylist samen

Nieuws is een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven, maar wat als toegang tot het nieuws niet vanzelfsprekend is? Het consumeren van nieuws kan een zekere uitdaging zijn voor blinden en slechtzienden. Hoe zou het zijn als er de mogelijkheid is om een eigen nieuwsroutine samen te stellen? Die ook de mogelijkheid geeft om het nieuws te horen in plaats van te bekijken of te lezen? Zeg maar een playlist van nieuwsberichten. De NOS zoekt het uit.

Ontdek deze proeftuin
jongeren
A.I.
betrouwbaarheid
BNNVARA

AI voor al je vragen

Sinds 1989 kunnen Nederlanders met al hun consumentenvragen bij het programma Kassa terecht. Niet alleen op tv, maar ook op het digitale Vraag-en-Beantwoord Forum. Op het forum helpen Nederlanders elkaar met alledaagse vragen over bijvoorbeeld problemen met je zorgverzekeraar of een te hoge energie- of telefoonrekening. BNNVARA onderzoekt hoe ze met behulp van kunstmatige intelligentie op een vernieuwende manier consumentenvragen van (jonge) kijkers kunnen beantwoorden.

Ontdek deze proeftuin

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste innovaties van de publieke omroep? Schrijf je in voor de update en we laten je weten wanneer er weer nieuwe proeftuinen zijn.