Over NPO

NPO Proeftuin

Test jij als eerste de innovaties van de publieke omroep?

NPO Proeftuin in 1 minuut

Planten

Zelf iets gespot wat de moeite waard is om te onderzoeken? Een trend, een probleem, een technologie of een behoefte? Laat het ons weten. Samen zien we meer.

Plant zelf een zaadje

Peilen

Bekijk de proeftuinen en beantwoord vijf korte vragen. Vertel de maker wat je van het idee of de innovatie vindt.

Bezoek de proeftuinen

Proberen

Kies een proeftuin en meld je aan als tester. De maker kan je uitnodigen om het prototype uit te proberen.

Kies een proeftuin

Bezoek de nieuwste proeftuinen

interactiviteit
gaming
kinderen
KRO-NCRV

Waku Waku in Roblox

Waku Waku. Wie is er niet groot mee geworden? In deze van oorsprong Japanse televisiequiz beantwoorden bekende Nederlanders vragen over dieren en natuur aan de hand van filmpjes en voorwerpen. Met een goed antwoord verdienen ze ‘aapjes' om zo bij te dragen aan een zelfgekozen goed dierendoel. Het programma loopt al sinds 1988 en is in de loop van de jaren flink aangepast. Maar vraagt nu om een nieuwe innovatie. Hoe interesseer je nieuwe generaties voor een langlopend format?

Ontdek deze proeftuin
A.I.
diversiteit
EO

AI tool voor talkshows

Kom je vaak op dezelfde zoekresultaten uit in Google search? Vooral bekende merken, organisaties of personen? Terwijl je ook wel eens iets nieuws en verfrissends wil? We zitten met z'n allen steeds vaker in een bubbel. Ook redacties van tv en radioprogramma's hebben hier last van. Het is moeilijk om op het internet buiten je eigen bubbel te zoeken naar experts of ervaringsdeskundigen die iets willen vertellen op tv of radio. Daarom ontwikkelt EO een tool die gebruik maakt van AI om vaker gasten voor programma's buiten de bubbel te zoeken.

Ontdek deze proeftuin
community
interactiviteit
publieke waarde
NTR

Podwalk-jij-ook?

Steeds meer mensen hebben wel eens een zogenaamde 'Podwalk' gelopen. Een interactieve wandeling op verschillende locaties in Nederland, waarin je een verhaal kan ervaren gekoppeld aan de geschiedenis van deze specifieke plek. De podwalks zijn eerder gekoppeld aan populaire TV programma's zoals Het Verhaal van Nederland en Het Water Komt. De podwalk apps worden veel gebruikt, met elk weekend bijna duizend actieve wandelaars. Veel Podwalk gebruikers komen graag in contact met de makers én met andere wandelaars. Hoe breng je deze mensen met elkaar in contact? NTR wil de nu nog slapende community rondom podwalks tot leven wekken. Doe je mee in de Podwalk-hub?

Ontdek deze proeftuin

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de nieuwste innovaties van de publieke omroep? Schrijf je in voor de update en we laten je weten wanneer er weer nieuwe proeftuinen zijn.