Over NPO
12 juni 2023

Talk Me(dia) en AI

AI vliegt ons om de oren. De ontwikkelingen gaan snel, maar wat is het eigenlijk? En wat betekent dit voor jouw werk? Is jouw baan (of zelfs onze maatschappij) echt in gevaar, zoals velen beweren, of is dit maar doemdenken en biedt het vooral veel kansen?

NPO Innovatie Talk
Om hierop in te zoomen organiseerde NPO Innovatie op 13 juni een Innovatie Talk over Generatieve AI. Dit zijn toepassingen en tools die gebruik maken van kunstmatige intelligentie om nieuwe dingen te creëren. Niet alleen afbeeldingen, audio of video, maar bijvoorbeeld ook spreadsheets, planningen en powerpoints. Hieronder vind je een overzicht van toepassingen en projecten die binnen (publieke) media op het gebied van AI worden toegepast. Onderaan deze pagina vind je de presentaties terug van de sprekers.


AI tools inzetten in verschillende stages van het mediaproces
Romar Bulcur (Banijay Benelux) bracht in kaart welke tools zoal in te zetten zijn in verschillende fases van het mediaproces. Natuurlijk zijn er nog veel meer tools beschikbaar en komen er wekelijks nieuwe toepassingen bij. 


AI projecten en experimenten binnen de publieke omroep
Binnen de publieke omroep wordt er al volop geëxperimenteerd met AI. Een greep uit vele AI-projecten:

Ook de regionale omroepen zijn bezig met een personalisatie oplossing (op basis van AI), waardoor je een persoonlijke nieuwsbrief kan versturen, persoonlijke pushnotificaties kan versturen etc. En ook de NPO3 redactie (ChatGPT) en NPO Ondertiteling (spraakherkenning) passen AI al toe in hun werkzaamheden.

Alle AI-innovatieprojecten vind je terug op innovatie.npo.nl.


Komende AI talks, workshop en meer
Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen rondom (generatieve) AI binnen en buiten de publieke omroep. Binnenkort staan de volgende AI-activiteiten op de agenda:

  • Donderdag 15 juni – Innovatie Estafette
    Tijdens de Innovatie Estafette presenteren diverse omroepen hun lopende AI projecten
  • Publieke Pioniers (VPRO)
    Dit najaar (datum ntb) organiseert de VPRO een hackathon waarin AI centraal staat. Meer informatie volgt.

Wil je meer weten over onze AI-innovatieprojecten? Neem dan contact op met innovatie@npo.nl


Talk Me(dia) en AI gemist?
Kijk hieronder de talk, cases en presentaties over generatieve AI terug.