Over NPO
02 november 2023

Publieke Pioniers #3 Keeping it real

Publieke Pioniers

Publieke Pioniers is een nieuw initiatief van VPRO Medialab en NPO Innovatie waarmee in steeds wisselende partnerships media-innovatie en nieuw talent lokaal wordt gestimuleerd. De derde editie vindt op 29 en 30 november plaats in Den Haag. De synthetische wereld van generatieve AI zal deze dagen centraal staan.

De verwachting is dat binnen vijf jaar 95% van media content geheel of gedeeltelijk synthetisch zal zijn, geproduceerd met hulp van generatieve AI. Wat betekent het wanneer media niet langer de realiteit representeren maar een geheel nieuwe realiteit kunnen genereren? Bestaat er zoiets als synthetische waarheid? Hoe behouden we een gedeelde werkelijkheid wanneer iedereen zijn eigen versie kan genereren?

Generatieve tools als ChatGPT, Midjourney en Stable Diffusion stellen niet alleen professionele makers in staat om creatieve grenzen te verleggen, maar ook ‘those formerly known as audience’. In Publieke Pioniers #3 richten we ons dan ook op de creatieve driehoek tussen professionele media makers, publieke AI-pioniers en de Generatieve AI tools als derde entiteit. Tijdens de hackathon op 29 en 30 november onderzoeken we hoe we met generatieve AI nieuwe verhalen kunnen vertellen en meer greep kunnen krijgen op creatief gebruik van synthetische media.

Op woensdag 29 november bieden we een uitgebreid avondprogramma met sprekers en projectpresentaties waarin generatieve AI en synthetische media centraal staan. Toegang is gratis, maar meld je hier wel even aan.

Benieuwd naar de vorige editie van Publieke Pioniers #2 dat ging over virtuele productie, meta-humes en gametechnologie. Klik dan hier.