Over NPO
21 juni 2023

Publieke Pioniers #1: échte sociale netwerken

Publieke Pioniers is een nieuw initiatief van VPRO Medialab en NPO Innovatie waarmee in steeds wisselende partnerships media-innovatie en nieuw talent lokaal wordt gestimuleerd. Op 20 en 21 juni 2023 organiseerden VPRO Medialab, de Bibliotheek LocHal en NPO Innovatie in Tilburg een tweedaagse hackathon om te onderzoeken hoe PubHubs en KennisCloud kunnen worden ingezet om die veilige, digitale publieke ruimte vorm te geven.

Wil je als publieke organisatie contact maken met je publiek, dan ben je aangewezen op datakapitalistische platforms zoals Facebook, Instagram, Twitter en TikTok. Kan dit ook anders? Tijdens deze hackathon stond de vraag dan ook centraal: hoe kun je een veilige online publieke ruimte ontwerpen?

Tijdens de hackathon zijn vijf teams (van de publieke omroep en de bibliotheeksector) de uitdaging aangegaan om zich over dit vraagstuk te buigen. De concepten werden na afloop gepresenteerd aan de jury die bestond uit Egon Verharen, Daniëlle Arets en Pepijn Lemmens.

En de winnaar is … NTR Podwalk Community.
Het team van de NTR werd door de jury uitgeroepen tot winnaar van Publieke Pioniers #1. Lees hier meer over de eerste editie van Publieke Pioniers en/of bekijk hieronder het videoverslag.
PubHub (pubhubs.net), een nieuw Nederlands community netwerk in ontwikkeling aan de Radboud Universiteit en de Universiteit Utrecht, en KennisCloud van de Bibliotheek Midden-Brabant bieden nieuwe perspectieven waarin publieke waarden wél centraal staan.