Over NPO
Overzicht

Op hormoonsafari met Maandverbond

De helft van de mensen heeft een baarmoeder, toch weten de meesten weinig over de bijbehorende hormooncyclus. Is dat niet raar? Maandverbond verkent live, via Telegram, de wondere wereld van de cyclus en schuwt daarbij geen taboe. Dzifa Kusenuh is de host en laat zich in haar ontdekkingstocht bijstaan door reporters Lize Korpershoek, Thorn Vineyard en Fatima Warsame. 

Maandverbond speelt zich gedurende 28 dagen, de duur van een gemiddelde cyclus, live af op 28 Telegram-kanalen. Deelnemers kunnen instappen in het kanaal dat overeenkomt met de dag in hun eigen cyclus; de online cycluscalculator helpt hierbij. Samen met ervaringsdeskundigen, gynaecologen en andere hormoonexperts nemen Dzifa Kusenuh, Lize Korpershoek, Thorn Vineyard en Fatima Warsame allerlei hormonale kwesties onder de loep: alles waarvan je gehoopt had dat de biologiedocent er íets langer bij stil had gestaan. 

Deelnemers kunnen instappen in het kanaal dat overeenkomt met de dag in hun eigen cyclus; de online cycluscalculator helpt hierbij. In de besloten omgeving van hun smartphone ontvangen deelnemers dagelijks video’s, audioberichten of infographics die passen bij het moment waarop ze zich in hun cyclus bevinden. Hierover kunnen zij met elkaar in gesprek gaan en ervaringen uitwisselen. Waarom praten we niet openlijker over menstrueren? Wat is de relatie tussen seks en hormonen? Wanneer kun je het beste shinen in je cyclus? En hoe voelt menstrueren als je wél een baarmoeder hebt maar geen vrouw bent? De Maandverbond-squad zoekt het allemaal uit. De content-carrousel van dag één komt ook op npo3.nl te staan. 

Doel van deze hormoonsafari: de cyclus normaliseren, het gesprek openen en meer leren over de werking van hormonen op het lichaam. Of je nu aan de pil bent, een andere vorm van anticonceptie gebruikt, een natuurlijke cyclus hebt of helemaal geen cyclus.

Geen onderwerp is te gek

Dzifa spreekt met influencer Linda de Munck over seks hebben als je menstrueert; professor Sarah E. Hill, met expertise in gezondheid en seksuele psychologie vertelt aan Fatima welk effect hormonale anticonceptie kan hebben op je hersenen; Lize en schrijver Daan Borrel maken in haar keuken de vier verschillende soorten vaginale afscheiding na; er komen speciaal ontworpen hormoon-stickers en een Beyoncé ovulatie-sing-along. Er is een gesprek tussen Thorn en Tijn (@tijnblijftzacht) over menstrueren als je geen vrouw bent. En er is aandacht voor maatschappelijke kwesties, zo voerden scholieren Mai Tram en Rabia actie voor gratis menstruatieproducten op hun school.

Privacy staat hoog in het vaandel: deelnemers worden opgeroepen om binnen Telegram hun telefoonnummer af te schermen en een nickname te gebruiken. 

Over de Maandverbond-squad

Dzifa Kusenuh (host)
Dzifa is actrice en presentatrice. Ze speelde onder andere in de Telefilm Gelukzoekers. Ze is ook een van de gezichten van Spuiten & Slikken. In het weekend is ze te horen als sidekick in de WieWaWeekend show op 3FM. 

Lize Korpershoek (reporter)
Lize maakt, illustreert en presenteert video’s (o.a. voor Albert Heijn, LINDA.tv en haar eigen kanalen). Ze maakte de veelbesproken VPRO-documentaire Mijn seks is stuk. In 2019 werd ze door The Best Social Awards uitgeroepen tot Beste Instagrammer.

Thorn Vineyard (reporter)
Thorn begon in 2017 met optreden als Drag King en werd lid van het huis van Vineyard als Thorn Vineyard. Genomineerd voor New Upcoming Talent op de Superball 2020. Die heeft met partner Mandy Woelkens de podcast Couplegoals. Speelt in SpangaS: De Campus als eerste non-binaire acteur. 

Fatima Warsame (reporter)
Fatima is freelance journalist en presentator. Ze presenteert de maandelijkse online talkshowLate Night Talks. Werkte op uiteenlopende redacties, zoals NOS Stories, FunX en RTL. Daarnaast heeft ze, samen met Barbara Vollebregt, de documentaire Breaking Borders gemaakt. 

Over VPRO Medialab
VPRO Medialab verkent sinds 2015 de mogelijkheden om verhalen te vertellen met, van, en door nieuwe technologie. Een intiem onderwerp als de cyclus vraagt om een persoonlijke omgeving, waar deelnemers zelf kunnen bepalen welke informatie ze met wie delen. Messaging apps zijn een natuurlijke, laagdrempelige omgeving voor jonge mensen, dus een logische plek voor dit onderwerp. In oktober 2020 voerde VPRO Medialab een zevendaagse pilot van Maandverbond uit. Deze leidde tot de 28-dagen versie van dit project.  

Maandverbond is een project van VPRO Medialab en wordt mede mogelijk gemaakt door NPO Innovatie.

Meedoen? Ga naar vpro.nl/maandverbond en laat je e-mailadres achter. In de loop van juli volgt er een seintje als er ingestapt kan worden.

Maandverbond: van 1 t/m 28 augustus live via Telegram en op npo3.nl/maandverbond

meer info: vpro.nl/maandverbond 
#maandverbond