Over NPO
Overzicht

De winnaar van het eerste AI Songfestival is... Australië!

Met hun liedje Beautiful the World wint team Uncanny Valley uit Australië de eerste editie van het AI Songfestival. Beautiful the World is in lijn met de competitie voor een groot deel gemaakt met artificiële intelligentie. Het is een bijzonder liedje: het team trainde hun machine namelijk met audio-samples van Australische dieren: koala’s, kookaburra’s en Tasmaanse duivels. Daarmee kreeg het een unieke Australische twist. Daarnaast draagt het nummer een positieve maatschappelijke boodschap uit: na de enorme bosbranden die het land het afgelopen jaar hebben geteisterd en die veel dieren het leven hebben gekost, weet de natuur zichzelf te herstellen en overwinnen.

De winnaar is bepaald door de punten van het publiek en panel van AI-experts bij elkaar op te tellen. Het internationale publiek, dat kon stemmen via de website, beoordeelde Beautiful the World als beste liedje. Het AI panel, bestaande uit AI experts Vincent Koops (NL), Anna Huang (VS) en Ed Newton-Rex (VK), waardeerde dit nummer weliswaar ook hoog, maar gaf het Duitse team Dadabots x Portrait XO de volledige douze points.

Dat het publiek zo enthousiast blijkt over de Australische inzending is een flinke opsteker voor AI als creatieve techniek voor de toekomst. Een aanstekelijk feelgood nummer met een catchy hook - computers kunnen ons daarbij helpen, toont deze inzending aan. 

Over het AI Songfestival

Het AI Songfestival wordt georganiseerd door de VPRO in samenwerking met NPO 3FM en NPO Innovatie. De European Broadcasting Union (EBU) is voting supervisor. De bekendmaking van de winnaar gebeurde op dinsdag 12 mei tijdens een livestream op het YouTube kanaal van de VPRO. Deze uitzending is hier terug te kijken. Vooraf aan deze liveshow volgde de VPRO één van de Nederlandse teams tijdens hun proces. Deze serie is te zien op het YouTube kanaal van 3FM en hier terug te kijken. 

Meer over het AI Songfestival vind je hier