Over NPO
15 december 2023

De laatste NPO Innovatie Estafette van dit jaar

Op 14 december werd het jaar feestelijk beëindigd met de Live Innovatie Estafette. Naast boeiende sprekers werd ook de Innovatie Award uitgereikt aan het meest innovatieve concept van 2023.

De focus van deze bijzondere editie van de maandelijkse Innovatie Estafette lag op Generatieve AI. 

Jordi van den Bussche (KWEBBELKOP), die zich met 15 miljoen abonnees op Youtube en 1 miljoen op Instagram, een van de grootste Nederlandse Youtubers mag noemen, gaf een keynote over hoe hij zichzelf gekloond heeft en generatieve AI inzet voor de contentproductie van zijn kanalen. 
  

Een panelgesprek met Ezra Eeman (Directeur Strategie & Innovatie NPO), Matthias van Turennout (EO) en Manon de Jonge (NOS) behandelde de AI-principes van de publieke omroep. 

Het programma werd afgesloten met een presentatie over een recent AI-project: Virtual Bart van BNNVARA, waarin Bart de Graaf als virtuele avatar weer tot leven komt. 

Hierna vond de uitreiking van de Innovatie Award plaats. Deze prijs, die het leukste, beste, of meest leerzame innovatieproject van de afgelopen periode beloont, werd toegekend aan 

Ruimteschip Aarde postcodetools van KRO-NCRV 

Een project dat draait om Personalisatie, Data journalistiek, 3D visualisatie, en raakt aan maatschappelijke thema’s. De kracht is dat het mensen in staat stelt te bekijken hoe maatschappelijke thema’s henzelf raakt. Met groot bereik, ook onder jongeren (mensen onder de 45) en er zijn al meer dan een miljoen postcodes ingevoerd. Deze techniek is ook hergebruikt voor een ander programma (12straten groen). 
https://kro-ncrv.nl/programmas/ruimteschip-aarde/postcodetools-ruimteschip-aarde Gefeliciteerd! We kijken uit naar een prachtig nieuw innovatiejaar.