Over NPO
Overzicht

De Metaverse

Terugblik op NPO Innovatie kennisdeling 3 maart 2022

Het komt steeds vaker in het nieuws: de metaverse. Het moederbedrijf van Faceboek heeft zelfs haar naam veranderd in Meta en zet vol in op de nieuwe trend. Maar wat houdt deze nieuwe ontwikkeling nu precies in en wat kan je er eigenlijk mee? Tijdens een interne kennisdeling van NPO Innovatie op 3 maart deelden verschillende professionals hun recente inzichten over dit nieuwe fenomeen.

“De metaverse is belachelijk” stelde Joris Cornielje, Creatief Strateeg bij de EO. Het is namelijk een virtuele plek waar mensen elkaar ontmoeten in een digitale kroeg of waar men online politieagentje speelt via de populaire game Grand Theft Auto V.  Maar waarom kan dit niet in het ‘echt’? Waarom spreekt men virtueel af? Cornielje herinnert ons eraan dat men dit ook dacht over de mobiele telefoon aan het einde van de 20e eeuw. Dit compacte apparaatje is nu echter een onlosmakelijk onderdeel van ons leven. Zo kan de metaverse ook iets nieuws bieden voor ons dagelijks leven. Er wordt namelijk steeds meer waarde gehecht aan de vrijheid om zelf te kunnen kiezen wat je doet.

Maar de metaverse is méér dan een spel of virtuele ontmoetingsplek. Metaverse consultant en professor bij de Michigan State University, Robby Ratan, meent namelijk dat we nu slechts een voorproefje hebben gezien van de metaverse. De daadwerkelijke vorm blijft volop in ontwikkeling: “Langzaam rollen we in de metaverse. Het is niet zo dat er ergens een bord staat met ‘hier begint de metaverse’.”  Ratan stelt net zoals Cornielje dat deze innovatie een belangrijk onderdeel gaat uitmaken van ons dagelijks leven, zoals internet dat nu ook is. De metaverse kan mogelijk een aantrekkelijk alternatief bieden voor videovergaderen, waarbij de mensen toch nog online lessen kunnen volgen of besprekingen kunnen houden, maar er een betere onderling dynamiek is.

Lotte Willemsen, lector bij de Hogeschool Rotterdam, gaat dieper in op het feit dat avatars belangrijk zijn voor het digitale leven. Bij virtual humans is het niet per se belangrijk dat de personages lijken op echte mensen, maar dat zij zich gedragen als echte mensen. Er zijn namelijk ook dieren die worden neergezet als menselijke personages. Hierdoor is het mogelijk dat men zich emotioneel bindt met deze virtuele personen, ondanks dat deze personen in de werkelijke wereld niet bestaan. 

Op het eerste gezicht lijkt de metaverse misschien belachelijk. Het is namelijk nog moeilijk voor te stellen dat we naast ons fysieke leven ook een digitaal leven zullen opbouwen. Toch hebben we op dit moment stiekem al een virtueel leven op het internet. De stap richting de metaverse zoals die nu voorgesteld wordt is dus maar klein en de ontwikkelingen op dit gebied zijn een ‘hot topic’ in de technologiewereld. De metaverse is er eigenlijk al.